Strony: [1]
Autor Wątek: urlop wychowawczy  (Przeczytany 71 razy)
Klara
Newbie
*

« : Czerwiec 14, 2010, 04:43:33 »

w czerwcu 2010 kończę urlop macierzyński, będę ubiegać się u pracodawcy o urlop wychowawczy.
Czy należy mi się urlop wypoczynkowy za 2010 rok,który mogłabym wykorzystać po urlopie macierzyńskim i dopiero wtedy urlop wychowawczy?

goran
Prawnik
Newbie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 17, 2010, 03:54:21 »

w czerwcu 2010 kończę urlop macierzyński, będę ubiegać się u pracodawcy o urlop wychowawczy.
Czy należy mi się urlop wypoczynkowy za 2010 rok,który mogłabym wykorzystać po urlopie macierzyńskim i dopiero wtedy urlop wychowawczy?

jak najbardziej tak. pracodawca jest zobowiązany udzielić pracownicy wracającej z urlopu macierzyńskiego urlop wypoczynkowy na podstawie art. 163 par. 3 Kodeksu pracy. Według tego przepisu: " Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dotyczy to także pracownika-ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego." Pamiętać jednak trzeba że wniosek należy złożyć przed końcem urlopu macierzyńskiego ponieważ urlop wypoczynkowy musi przypadać bezpośrednio po urlopie macierzyńskim.

Klara
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 24, 2010, 09:54:12 »

Jeśli mam prawo do  urlopu to w jakim wymiarze należy mi się ten urlop wypoczynkowy za 2010 rok? (dodam,że jestem zatrudniona na czas nieokreślony i dotychczas miałam prawo do 26 dni urlopu).
Czy będzie to w całości czyli 26 dni, czy też obliczony proporcjonalnie?

goran
Prawnik
Newbie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2010, 01:08:43 »

W Pani przypadku będzie to 26 dni, gdyż w sytuacji powrotu z urlopu macierzyńskiego nie oblicza się wysokości urlopu w danym roku w sposób proporcjonalny jak np. przy powrocie z urlopu wychowawczego bądź bezpłatnego, lecz pracownikowi przysługuje cały urlop.

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: